KÖSZÖNET MUNKATÁRSAINKNAK A TAKARÉKOSSÁGÉRT – TARTSUK A JÓ IRÁNYT!

fenntarthatóság Zöld

2024.04.09 15:47
szerző: Volánbusz KIG

Elkészült az összesítés a Volánbusz tavalyi energiafelhasználásáról, és a számok nem hazudnak: sikerült tartanunk a tavalyi irányt, és tovább csökkenteni gáz- és  áramfogyasztásunkat.

Mindannyian emlékszünk, amikor szembesültünk vele: a 2022 őszi energiaválság kezelésére született kormányrendelet miatt irodáinkban és egyéb helyiségeinkben az előző fűtési szezonban maximum 18 °C lehetett a fűtés által biztosított hőmérséklet, és az áramfelhasználásban is nagyon komoly takarékossági intézkedésekre kényszerültünk. Az akkori drasztikus intézkedések nemcsak 2022-ben, de tavaly is meghozták eredményüket: az épületenergiát tekintve 2023-ban valamivel több mint 5 millió m3 földgázt fogyasztottunk, ez több mint 1,2 millió m3-rel kevesebb, mint a 2022-ben felhasznált földgázmennyiség, azaz tavaly 19,8 százalékos megtakarítást értünk el az előző évhez képest. Szintén pozitív  eredményről tudunk beszámolni létesítményeink áramfelhasználását tekintve: 19 millió kWh villamos energiát fogyasztottunk, ez csaknem 2,15 millió kWh-val kevesebb, mint a 2022-ben felhasznált mennyiség, azaz tavaly 9,7 százalékos megtakarítást értünk el az előző évhez képest. 

Ezeket az eredményeket nem érhettük volna el munkavállalóink közreműködése nélkül. Köszönjük az összefogást, az odafigyelést, az együttműködést! 

Bár a mostani viszonyokat össze se lehet hasonlítani a 2022 őszi energiahelyzettel, fontos, hogy továbbra is fokozottan figyeljünk a takarékosságra, hiszen minél kevesebb pénzt  költünk energiára, annál nagyobb mozgástér maradhat olyan fontos intézkedésekre, mint például a munkavállalók teljesítményének, lojalitásának elismerése, honorálása. Ezért változatlanul kérünk minden munkavállalót az alábbiak betartására.

Fűtés

Éjszakára, hétvégére és a munkaszüneti napokra vegyük lejjebb a fűtést a téli időszakban! Elavult fűtési rendszereknél fontoljuk meg programozható termosztátok vagy termosztatikus radiátorszelepek felszerelésének lehetőségét! Fűtési időszakban a termosztáton/termosztatikus radiátorszelepen beállított hőmérséklet minden egyes 1 °C-kal való csökkentése az épület/helyiség energiafelhasználásának körülbelül 5-6 százalékos csökkenését eredményezi. Az épület azon részeit, ahol a dolgozók nem töltenek tartósan időt (pl. folyosó, tartózkodásra nem szolgáló tárolóhelyiségek), nem szabad olyan melegre fűteni, mint a huzamosabb tartózkodásra szolgáló helyiségeket, irodákat és műhelyeket. Ezekben a helyiségekben lehetőség szerint csak temperáló fűtés működjön! Ne hagyjuk hosszú ideig résnyire nyitva a nyílászárókat, mivel így csak az utcát fűtjük, és a helyiség kihűl! Naponta legalább kétszer 3–5 percig szellőztessünk kitárt ablakokkal, így az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre! Ne zárjuk körül  bútorokkal a fűtőtestet, és ne lógjon teljesen elé a függöny, mert így megakadályozzuk a meleg levegő áramlását! 

Világítás

A hagyományos izzók előállítása ugyan igen olcsó, élettartalmuk azonban rövid, energiafogyasztásuk rendkívül pazarló, működtetésük pedig rengeteg felesleges hőtermeléssel jár. Csak ott és akkor világítsunk, amikor szükséges, ugyanis az energiatudatosság ott kezdődik, hogy feleslegesen nem hagyjuk felkapcsolva a világítási  rendszereket! Ha a műhelyben, irodában és egyéb helyiségekben előreláthatólag huzamosabb ideig, körülbelül 15–20 percig senki sem tartózkodik, mindig kapcsoljuk le a lámpákat! A szakaszos használatú helyiségekben, ill. jellemzően szociális helyiségekben távozáskor mindig kapcsoljuk le a világítást! Törekedjünk a helyi világításra az  asztalunknál; mennyezeti fényforrás helyett, amikor csaklehet, használjunk asztali lámpát! Használjunk, amikor csak tudunk, LED-fényforrást is! Használjuk ki a természetes fényt! Amennyiben lehetőség nyílik rá, inkább természetes fénnyel világítsuk meg az irodát! Ez azért is fontos, mert a szemünknek is sokkal egészségesebb a természetes fényben való olvasás és munkavégzés, mint a lámpafény mellett eltöltött munkaidő. 

Mobiltelefon

A mobiltelefon töltőjét használaton kívül ne hagyjuk bedugva, mert az a konnektorban hagyott állapotban is folyamatosan fogyaszt minimális mértékű elektromos áramot! 

Egyéb elektromos készülékek

Ne hagyjuk az elektromos eszközöket készenléti üzemmódban, hanem kapcsoljuk ki, és lehetőség szerint áramtalanítsuk azokat a munka végeztével (például kapcsolós elosztóval)! Készenléti üzemmód helyett kapcsoljunk ki és áramtalanítsunk minden berendezést a nap végén, illetve ha előreláthatólag több mint 2 órán át nem fogjuk

használni azokat! A konyhai eszközök (pl. hűtő, mikrohullámú sütő, vízmelegítő, vízforraló, tea- és kávéfőző, villanyrezsó) használata során se feledkezzünk meg az  energiatudatosság alapelveiről! Sok kicsi sokra megy, ha az elektromos berendezéseket használaton kívül kikapcsoljuk. 

Számítógép

Monitorunkat kapcsoljuk ki, illetve számítógépünket vagy laptopunkat helyezzük készenléti üzemmódba, amikor legalább 5 percnél tovább nem használjuk azt! Ez esetben villamosenergia-felhasználásunk is csökken. Ezeket a készülékeket másodpercek alatt visszakapcsolhatjuk készenléti üzemmódból. Az Energy Star felirattal jelölt számítógépek használattól függően akár 30-65 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak az egyéb számítógépekhez képest. 

Nyomtatás

Figyeljünk a papírhasználatra, csak azt nyomtassuk ki, amit feltétlenül szükséges! Nyomtassunk a papír mindkét oldalára, színes nyomtatás helyett lehetőség szerint válasszuk a szürkeárnyalatos vagy fekete-fehér nyomtatást! A papíralapú terjesztés helyett inkább elektronikus formában osszuk meg a dokumentumokat!