Teremben és strandon is hódítanak a MÁV Előre röplabdázói

röplabda Sport

2024.07.26 14:26
szerző: Szabó Tamás

Több szempontból is kimagasló volt a 2023/24-es idény a MÁV Előre Foxconn néven induló férfi- és női röplabdacsapat számára. A fiúk a klub története során először debütáltak a nemzetközi porondon, ahol rögtön két sorozatban is elindultak. A CEV Challenge Kupában egészen a nyolcaddöntőig meneteltek, míg a Közép-európai Ligában (MEVZA) az ötödik helyen végeztek, csupán szettkülönbséggel lemaradva a négyes döntőről. Időközben egy páratlan, tizenhat mérkőzéses veretlenségi szériát is összehoztak. Bár a MÁV Előre csak 2022-ben jutott fel az első osztályú röplabdabajnokságba, idén immár sorozatban másodszor játszott a férfipontvadászat döntőjében, ahol az egyenes kieséses szakasz előtt kinevezett argentin szakember, Omar Pelillo vezetésével végül ezüstérmet szerzett. A női csapat szintén nagyot lépett előre. A tavalyi hetedik helyezést követően a nyáron komoly változásokon áteső keretnek időbe telt, míg összecsiszolódott, amikor azonban ez sikerült, egészen a bronzmérkőzésig jutott. Pallag Ágnesék a tavalyi ezüstérmes BRSE ellen vívtak kiélezett csatát, melyet végül az utolsó összecsapáson veszítettek el. A MÁV Előre Foxconn a negyedik helyen végzett, ezzel beállította az eddigi legjobb eredményét az Extraligában. Korábban csak a 2009/10-es szezonban sikerült ez a bravúr a kék-fehéreknek.

„Rengeteget dolgoztunk röplabdaszakágunk fejlesztésén. Az elmúlt évek eredményei a felnőtt- és utánpótlásversenyeken egyértelműen azt mutatják, jó úton járunk. Továbbra is fiatal magyar játékosok képezik az első osztályú csapataink gerincét, és ezen nem kívánunk változtatni. Jövőre a férfi-, illetve a női együttes is két nemzetközi sorozatban indul, így izgalmas időszak áll előttünk” – nyilatkozta dr. Tálos Péter, a MÁV Előre SC elnöke.


Irány az olimpia, irány a strand! 

A korábbi együttműködést új szintre emelve 2024 januárjától az Észak-dunántúli Röplabda Akadémia (ÉDRA) hivatalosan is csatlakozott a MÁV Előre SC-hez. Ezzel a székesfehérvári klub a strandröplabdában is az élmezőnybe lépett. A MÁV Előre SC és az ÉDRA közös célja, hogy az eddig amatőr státuszú sportágban is megjelenjen a professzionális szemléletmód. Ezt mi sem igazolja jobban, mint az, hogy Magyarországon először kapott profi szerződést a Vaida Beáta – Villám Lilla női páros. Már az első idényükben rászolgáltak a bizalomra, 2023-ban őket választották az év női strandröplabda-játékosainak. A duó nem kisebb célt tűzött ki magának, mint a kvalifikációt a 2028-as Los Angeles-i olimpiára. De nem csak nekik lehet esélyük erre. A két klub azon dolgozik, hogy még több hazai tehetségnek biztosíthasson professzionális körülményeket a kiemelkedő eredmények elérésére a homokon.

 

Szabó Tamás kommunikációs vezető – MÁV Előre SC