Itt a tavasz

Kirándulás Életmód

2024.04.11 10:41
szerző: Bukóczki Péter, Sándor Tibor

A Természetjáró Szakosztály a MÁV Vasutas Sport Club (MÁV VSC) patinás, az 1950-es években megalakult szervezete, amelynek nem csak a múltja, a jelene is gazdag. Százharminc fős taglétszámával napjainkban is a MÁV VSC legnagyobb szakosztályaként  működik.

Az évente gondosan összeállított rendezvénynaptárban minden hónapban több tervezett esemény közül válogathat az, aki úgy dönt,
csatlakozik hozzájuk és velük tart. A szakosztály – nevéből adódóan – legnagyobb arányban gyalogos, erdei túrákat szervez az ország  szinte minden zugát bejárva, emellett szinte minden évben szerveznek túrákat határon túli vidékek felfedezésére is. A csoportos kirándulásnak számos előnye van: a jó társaság és új barátságok mellett a szakosztály tapasztalt, képesítéssel rendelkező, minősített túravezetői garanciát jelentenek az élményekkel teli programokra és a biztonságos célba érésre. Ezenkívül a résztvevők kész programot kapnak, és az út során sem kell félni az ismeretlentől vagy annak lehetőségétől, hogy valamelyik elágazódásnál  eltévednének.

A szakosztály igyekszik mindenki igénye, fizikai állóképessége szerint megfelelő nehézségű túrát ajánlani. A 2024-es programfüzet igazán gazdagra és változatosra sikerült, a kínálatban szerepel többek között tavaszi virágköszöntő körtúra a Budai-hegységben, az Országos Kéktúra több szakasza, többnapos felfedezőtúrák Szilvásvárad környékén és az Aggteleki-karsztvidéken, valamint egy könnyed, 8 kilométeres séta is a Vértesben.

Vándoroljunk együtt!

Legyél Te is természetjáró! Nincs más dolgod, csak útra kelni – a természet majd intézi a többit: boldogság, feltöltődés,  kikapcsolódás, siker- és flow-élmény. Hozd el a családod, a barátaid, a kollégáid, hogy ők se maradjanak ki a jóból! A Természetjáró Szakosztály tagságának átlagéletkora évek óta emelkedik, ezért szívesen fogadnák a fiatalabb generáció jelentkezését is, azokat, akik rendszeresen részt vennének a szakosztály életében, vagy akár csak egy-egy alkalommal csatlakoznának a szervezett túrák valamelyikéhez. Az érdeklődők minden fontos információt megtalálhatnak a MÁV VSC internetes oldalán a Természetjáró Szakosztály menüpontban (www.mavcsoport.hu/vsc/termeszetjaro-szakosztaly). Ne hezitálj, csatlakozz, most van itt a „majd” ideje!


Tercsi, a csapat lelke 

A MÁV VSC Természetjáró Szakosztályának vezetője Honvári Terézia, vagy ahogyan falujában, Nagykovácsiban mindenki ismeri: Tercsi. A természet ismeretének, szeretetének gyökereit gyermekkorában kell keresni: míg apja naponta tette meg az utat gyalog otthonuk és munkahelye, Nagykovácsi és Pilisszentiván között, Tercsi gyerekként Nagyszénás környékét fedezte fel, de felnőttként is gyakran járt a falu melletti erdőkben, hegyeken. Tercsi szabadidejében több szenvedélynek is hódol. Fiatalkorában megtanulta a magyar vert csipke készítését, tagja a Magyar Csipkekészítők Egyesületének. Részt vett több nemzetközi csipkekészítő pályázaton is. Jelenleg – ha időt tud rá szakítani – a tágabb családnak, barátoknak készít szebbnél szebb munkákat. Karácsonyfáján minden évben feltűnik egy újabb, saját maga által készített csipkedísz. 

A másik hobbija természetesen a túrázás, tájak, vidékek, kultúrák felfedezése. Tercsi nem csak a hazai tájak iránt érez vonzalmat, az évek során bejárta Skandinávia és Anglia tájait, városait is. Rokoni szálak kötik az ausztriai Villach városához, ha ott jár vendégségben, a közeli Dobrátsch (tszf. 2166 m) hegyen szeret sokat időzni, amit már igazán jól ismer. Kedvenc hegyei még a Weissenfelsen-See (Laghi Di Fusine) környéki csúcsok, amelyek három ország – Ausztria, Szlovénia és Olaszország – találkozásánál kínálnak páratlan élményt. Bár korábban a MÁV Tervező Intézet turistáival megfordult a francia Alpokban is, az igazán aktív természetjárást már nyugdíjasként kezdte. A MÁV VSC túrázóival egy véletlen hozta össze, falubéli jó ismerőse hívta egy szabaddá váló helyre a Magas- Tátrába, ahol egy héten keresztül volt alkalma megismerni és megszeretni a vasutas természetjáró közösséget. 

A közösség is megszerette őt, így nem volt véletlen, hogy 2013- ban, háromévnyi tagság után, egyhangúlag szavazta meg a túraszakosztály tagsága szakosztályvezetőnek. Nagy lelkesedéssel kapcsolódott be a munkába, precízen összesítette a túrajelentéseket, vezette a tagnyilvántartásokat és vezényelte le elnökként a hetente megtartott szakosztályi összejöveteleket. Részt vett a szakosztály korábbi vezetése által 2004-ben kialakított Gyalogos Balaton Körtúra szervezésében, az értékelő füzetet leadók ellenőrzésében és magában a körtúrán is, ahol már kb. a túra felét teljesítette is. Megszervezte az értékelő füzet legújabb, bővített kiadását, melynek bevételét a szakosztály tagjai közösen élvezik.

Vezetése alatt már 107-en járták végig a 400 km-es túrát (összesen eddig 153-an). Tercsi az Országos Kéktúrát is hamarosan maga mögött tudhatja, számára már csak egyharmadnyi szakasz bejárása van hátra. Évek óta aktívan részt vesz a Vasutas Természetjárók Szövetsége (VTSZ) munkájában is, minden közös túrán és eseményen képviseli szakosztályát. Eredményes munkája során többször kapott elismerést, legutóbb 2023. november 25-én Gyöngyösön, a VTSZ többnapos éves közgyűlésén jutalmazták, ahol az ÉRDEMES VASUTAS TERMÉSZETJÁRÓ díj EZÜST fokozatát adományozták részére a vele járó oklevéllel és díszes ezüst-plakettel
együtt. A VTSZ a szakosztályi tagok közül kitüntette még Dékányé Kiss Veronikát is, aki hosszú évek szorgos munkája alapján a díj
ARANY fokozatát nyerte el.  

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak és további hosszú, boldog túraéveket kívánunk Nekik!

Bukóczki Péter, Sándor Tibor

 

A gyógyító túrázás – testnek és léleknek

• Segít a szívbetegségek megelőzésében
• Segít a vércukorszint stabilizálásában
• Fejleszti az egyensúlyt
• Erősíti az izmokat és az ízületeket
• Növeli az agy oxigénellátását
• Segít az optimális testsúly elérésében
• Gyorsítja az anyagcserét
• Erősíti az immunrendszert
• Oldja a stresszt
• Javítja a hangulatot és a mentális állapotot