Küldetésünk a fenntartható Közlekedési módok népszerűsítése

bringás reggeli kiállítás Zöld

2024.06.05 09:38
szerző: Völgyi Katalin

Egyre többet hallunk arról, hogy napjainkban a közösségi közlekedésnek mekkora szerepe van a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedéért a közlekedés felelős. Minél többen választják a közösségi közlekedést az egyéni utazás helyett, annál kevesebb károsanyag kerül a légkörbe. Mindamellett, hogy az utasok biztonságban és időben elérjék úti céljukat fontos küldetésünk, hogy a közlekedési mód megválasztásának össztársadalmi hatását is tudatosítsuk, a környezetkímélőbb megoldásokat népszerűsítsük.

A MÁV-START 2021-ben végzett fenntarthatósági kutatása alapján az utasok többsége környezetvédőnek vallja magát, ugyanakkor a közlekedési mód megválasztásánál ezek a megfontolások mégis háttérbe szorulnak. A szemléletváltás természetesen nem megy egyik napról a másikra. Ezért csatlakozunk számos olyan kezdeményezéshez, amely elősegíti a klímabarát közlekedési szokások terjedését. Az április végi Kárpát-medencei Fentarthatósági Témahetet követően továbbra is folytatjuk ezt a munkát. A június 5-i környezetvédelmi világnap alkalmából összegyűjtöttük azokat az eseményeket, amelyekhez a MÁV-VOLÁN-csoport is csatlakozott annak érdekében, hogy elősegítse a közös gondolkodást és cselekvést.

Bringás Reggeli

Idén is reggelivel vártuk a kerékpárosokat 2024. május 14-én a MÁV-VOLÁN-csoport tagvállalatai, a MÁV Zrt., a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ és a MÁV-HÉV ismét reggelivel vendégelte meg a bringásokat. Társaságunk 2012 óta partnerként vesz részt a Bringás Reggelin, a Magyar Kerékpárosklub kezdeményezéséhez csatlakozva. A budapesti Népliget autóbusz állomáson a vállalatcsoport közös standjánál reggel 7 és 9 óra között sok munkába igyekvő kerekező támasztotta le a biciklijét néhány perces felfrissülés erejéig. Voltak, akik iskolába igyekeztek, és előtte szívesen falatoztak az Utasellátó csokibombájából vagy csokirolójából, de négylábú látogatónk is akadt, aki a kosárból szemlélte a kerékpáros forgatagot. Sokan érdeklődtek a közösségi járművekkel megközelíthető kerékpáros túralehetőségekről, valamint a Volánbusz környezetkímélő elektromosbusz-flottájáról is. A kerékpár és a közösségi közlekedés kombinációja az egyik legkörnyezetkímélőbb távolsági közlekedési mód. A MÁV-START nagy hangsúlyt fektet a kerékpárszállító kapacitás folyamatos növelésére, a fejlesztéseknek köszönhetően 2023-ban csaknem 1,35 millióan szállítottak kerékpárt vasúton, ami 20 százalékkal haladta meg a 2022-es biciklis forgalmat. A jelenleg működő 10 elővárosi vasútvonalon pedig mintegy 80 állomáson áll rendelkezésre színvonalas B+R tároló, nagyságrendileg 4000 férőhellyel. A Volánbusz is tovább bővítette a kerékpárszállítási szolgáltatást nyújtó járatai számát, elsősorban olyan, kiemelt turisztikai célpontokba közlekedő autóbusz-vonalakon, ahol vasúton nincs, vagy csak korlátozottan van lehetőség az eljutásra.

Greentech Szakkiállítás és Konferencia

Az V. GreenTech Zöld energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencia idén május 23-24-én került megrendezésre Zalaegerszegen, amelyen a MÁV-VOLÁN-csoport is képviseltette magát. Az esemény a zöld energia és fenntarthatóság témájában érdekelt szakmai területeknek, önkormányzati, intézményi, oktatási és vállalati szereplők számára biztosított egyedülálló lehetőséget a szakmai tapasztalatcserére, üzleti kapcsolatok erősítésére, tudáselmélyítésre olyan témákban, mint a zöld közlekedés, a körfogásos gazdaság vagy a nemzeti hidrogén stratégia. A kétnapos kiállításon a Volánbusz, a MÁV és a MÁV-START közös, reprezentatív standjával találkozhattak látogatók. A standon a MÁV-VOLÁN-csoport munkatársai fenntarthatósági kvízzel várták a látogatókat, melyeket a környezettudatosság jegyében QR-kódos beolvasás segítségével saját mobileszközön is ki lehetett tölteni. A szemléletformáló aktivitások mellett az is szempont volt, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését is a közlekedési szakma iránt. A kitelepülés fő célja volt, hogy hangsúlyozza a közösségi közlekedés kiemelkedő szerepét a klímavédelemben. A szén-dioxid-kibocsátás ugyanis jelentősen csökkenthető, ha az egyéni autózás helyett közösségi közlekedésre váltunk. A MÁV-START 2021 februárjában indított CO₂-számlálója is ezt hivatott szemléltetni. Három év alatt több mint 2,73 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást sikerült utasainknak megelőzni, ami egy 200 ezres nagyváros összes lakosának éves kibocsátásával lenne egyenlő. A Volánbusz járműállományának CO₂-kibocsátása 2023-ban csaknem 7 ezer tonnával mérséklődött az előző évihez képest. A csökkenés jelentős része az elektromos autóbuszok beszerzésének köszönhető. A dízelüzemű autóbuszok kiváltásával az e- buszok 2023-ban 4245 tonna CO₂-kibocsátás megtakarításához járultak hozzá, ami 2358 személygépkocsi éves kibocsátásnak megfelelő mennyiség. A Volánbusz BYD K9 UD- típusú elektromos-, illetve MAN Lion’s City 12 G CNG-meghajtású járműveit az érdeklődők a helyszínen megtekinthették, illetve a Zalaegerszegen májusban forgalomba állt Solaris Urbino 12 hydrogen hidrogén-üzemű autóbuszt ki is próbálhatták a járműipari tesztpálya bejárása során.

A vállalatcsoport a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a világon egyedülálló biztonságos közúti közlekedést elősegítő fejlesztésének tesztelésében is részt vesz, amelyet zalaegerszegi demótúrák keretében próbálhattak ki a látogatók. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. különleges kísérleti projektjének keretében a Göcseji út és a Déryné
utca csomópontjában korábban speciális LIDAR érzékelőt és egy kamerát telepítettek, amelyek segítségével a rendszer felismeri az úttesten áthaladni szándékozó gyalogosokat, kerékpárosokat, és erről speciális üzenetet küld a megfelelő fedélzeti egységgel felszerelt autóbuszokba, az ilyen műszerrel nem rendelkező járművek részére pedig fényjelzést ad. A fejlesztések célja a közlekedési balesetek számának jelentős mértékű csökkentése, valamint a járműforgalom optimalizálása – utóbbi révén csökkenhet a belváros környezetterhelése, és a településen belüli eljutási idők is rövidülhetnek.