Idén is részt vett MÁV-VOLÁN-csoport a Fenntarthatósági Témahéten

Zöld Zöld

2024.05.24 12:00
szerző: Putsay Gábor

A Föld napjához kapcsolódó programsorozat jegyében négy érdekes helyszínen várta az iskolásokat a MÁV- VOLÁN-csoport április 22-26. között. A diákok betekintést nyerhettek a cégcsoport kulisszatitkaiba, közelről is megtapasztalhatták, hogyan működik a vasút, és új környezetbarát közúti járműveket is megnézhettek.

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Fentarthatósági Témahetet idén április 22-26. között. A Föld napjához kapcsolódó programsorozatnak köszönhetően a gyermekek már iskolás korban megismerkedhetnek a fenntartható szemlélettel és bolygónk védelmének fontosságával. A Fenntarthatósági Témahét célja a diákok fenntarthatósággal összefüggő ismereteinek bővítése és egyúttal a tanultak mindennapi gyakorlatban való megélése. Az idei rendezvénysorozat kiemelt témája volt a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, a hulladék és a fogyasztóvédelem, valamint a fenntartható fogyasztás.

A Parlamentben tartott nyitórendezvényen Hegyi Zsolt, a MÁVSTART szolgáltatásfejlesztési- és értékesítési vezérigazgató-helyettese elmondta: tavaly a MÁV-VOLÁN-csoport járatain több mint 800 millió utas volt, ez a 800 millió felszállás, 800 millió döntés a fenntartható jövő mellett. Az ország- és vármegyebérletek bevezetése hozzájárult a fenntartható közlekedéshez, a tavaly májusi bevezetés óta csaknem hétmillió bérletet vásároltak utasaink. A Fenntarthatósági Témahéten négy érdekes helyszínen várta az iskolásokat a MÁV-VOLÁN-csoport. Nagykanizsán a modern, fenntartható vasúti mosó kulisszaititkaival ismertették meg az érdeklődőket a MÁV-START munkatársai. A kocsimosó kapacitásának teljes kihasználásával akár naponta 70-80 vasúti személykocsi külső tisztítása is megoldható. A korszerű és környezetbarát rendszer segítségével egy jármű komplett külső tisztítása két-három perc  alatt elvégezhető a korábbi kézi tisztítás 90 perces átlagideje helyett. 

A MÁV négyezer kilométernyi országos törzshálózatából jelenleg 1117 kilométeren működik központi forgalomirányítás, azaz KÖFI. Ennek a rendszernek a célja, hogy a legkorszerűbb körülmények  között, a leghatékonyabban működjön a vasúti közlekedés. Most lehetőség nyílt az Budapest–Esztergom vasútvonal mentén kiépült óbudai KÖFI Központ megtekintésére. A 2-es vonal átépítése az elmúlt tíz évben valósult meg, az állomásokon és a megállóhelyeken P+R parkolókat, valamint kerékpártárolókat alakítottak ki, ezzel is az utazóközönség kényelmét szolgálva. Kiépült felsővezetéki rendszer, ami lehetővé tette a modern villamos motorvonatok közlekedését. Ezek a járművek képesek a fékezésből keletkező villamosenergia visszatáplálására a felsővezetéki rendszerbe. Érdekes lehetett megtekinteni Budapesten a MÁV Szolgáltató Központ Vizsgálólaboratóriumát is. A látogatók a MÁV-VOLÁN-csoport monitoring hálózatának üzemeltetéséhez használatos eszközöket és akusztikai műszerbemutatót láthatnak, valamint a levegőmintavételhez kapcsolódó műszerekkel is találkozhatnak.

A Fenntarthatósági Témahéttel összhangban a VOLÁNBUSZ részt vett a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow-ján Dunakeszin, mely az elektromobilitás népszerűsítését szolgálja. Két alternatív-meghajtású buszt, egy Mercedes-Benz eCitaro-t, illetve a szigethalmi H-tesztbuszt (Toyota H2. City Gold) állították ki.