Gyűjtsük egyszerűbben a szelektív hulladékot!

Hulladékgazdálkodás Zöld

2023.11.28 15:08
szerző: MÁV KIG

Magyarországon júliustól centralizált hulladékgazdálkodási rendszer működik, és fontos cél, hogy 2040-ig a teljes hazai hulladékmennyiség 65 százaléka újra legyen hasznosítva. Ez a cél leginkább a szelektív hulladékgyűjtéssel valósítható meg. Ennek eléréséhez mi is hozzájárulhatunk, a legfontosabb információkat a hulladékgazdálkodási kisokos tartalmazza.

Talán veled is megtörtént már, hogy nem tudtad eldönteni, pontosan hol is a helye a hulladéknak. Ne aggódj, mindenkivel előfordul. Éppen ezért kiválogattuk azokat a fontosabb információkat, hogy legközelebb könnyedén menjen a szelektív gyűjtés! Elsősorban röviden szeretnénk bemutatni azt a vállalatot, mely azért jött létre, hogy Magyarországon a hulladékgazdálkodási tevékenységet egységesítse, és létrejöhessen egy centralizált hulladékgazdálkodási rendszer.

Magyarországon 2023. július 1-jét követően az eddigi megosztott önkormányzati és állami hulladékgazdálkodási közfeladatok helyett az előbbi megszűnésével egy centralizált hulladékgazdálkodási rendszer jött létre. Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlásának jogát az állam kizárólag egységesen, egy eljárásban, egy és ugyanazon koncesszor részére koncessziós szerződéssel 2023. július 1-től 35 évre átengedte a MOHU (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) részére, melynek legfőbb célja: 2040-ig elérni, hogy a teljes hazai hulladékmennyiség 65 százalékát újrahasznosítja hazánkban.

Hogyan is történik mindez? A MOHU céljainak elérését a legnagyobb részt a szelektív hulladékgyűjtéssel valósítja meg. Ahhoz, hogy mi is hozzájáruljunk az állam társadalmi céljának eléréséhez, összegyűjtöttük a szükséges információkat egy hulladékgazdálkodási kisokosban.

 

Hulladékgazdálkodási kisokos

Mit érdemes tudni, mit hol lehet leadni?

A MOHU hivatalos weboldalán megtalálható a különböző hulladékátvevő helyek országos listája, hulladéktípusokra bontva, mely ezen a linken érhető el:

https://mohu.hu/mit-hova-dobjak

 1. Papír-, műanyag, fém és üveg (színes, fehér) hulladék

A hulladékokat a szelektív kukában vagy gyűjtőszigeteken kell gyűjteni.

https://mohu.hu/mit-hova-dobjak

https://www.fkf.hu/szelektiv-hulladekgyujto-szigetek

 1. Fém

A fémhulladékok átvételét a MOHU-val szerződött MÉH és a hulladékot átvevő telephelyek partnerek végzik. Az átvevőhelyek címlistája itt érhető el:

https://mohu.hu/hulladek-atvevohelyek

 1. Használt ruha, textil

Ha már nem tudod hasznosítani, átadni, elajándékozni a jó minőségű ruhákat, vagy esetlegesen már nem hordható ruhákat is tárolsz, akkor a megoldás a használt ruha gyűjtésére kihelyezett konténer! A konténerek listáját, térképi megjelenítését itt találod: https://ruhagyujtes.hu/kontenerek/

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra – így a gumiabroncsra, a textiltermékekre és a sütőolajra – speciális szabályok vonatkoznak. A rendelkezés értelmében a hulladékbirtokos – tehát esetünkben az autó- vagy traktortulajdonos – a nála keletkezett gumiabroncs-hulladékot elkülönítetten gyűjti, és gondoskodik a koncessziós társaságnak, a koncesszori alvállalkozónak vagy a forgalmazónak történő átadásáról. (forrás: https://www.agroinform.hu/gepeszet/gumiabroncs-hulladek-kezeles-valtozasa-66416-001)

 1. Lom

A lomokat előzetes időpontfoglalás után lehet leadni (MOHU oldalán lehet tájékozódni). Alkalmanként maximum 150 kilogramm adható le, egy évben maximum 1200 kilogramm. A hulladékudvarok csak hulladékfajtánként különválogatott, nem szennyezett hulladékokat vesznek át.

 1. Gyógyszer

A gyógyszer veszélyes hulladéknak számít, így a lejárt szavatosságú gyógyszerek leadhatók a patikákban, egyes lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő helyeken.

Elektromos és elektronikai hulladék

Elektromos és elektronikai hulladéknak minősül minden, ami árammal működik. Ezekben mérgező anyagok és nemesfémek is vannak, amelyek újrahasznosítása nagyon fontos. Az ilyen hulladékokat a műszaki cikkeket árusító szakáruházakban és a hulladékudvarok egy részében veszik át. A rossz gépet el lehet vinni a hulladékudvarokba. Ha pedig működik a gép, de feleslegessé vált, akkor el lehet ajándékozni civil szervezeteknek, akik átadják a rászorulóknak. Egyes civil szervezetek és szolgáltató cégek külön akciókat indítanak a begyűjtésükre, illetve a régi készülékek becserélésére.

 1. Elem, akkumulátor

A szárazelemekről és az akkumulátorokról szerencsére lényegében mindenki tudja, hogy különösen veszélyes hulladékok. Az elemek sokfélék lehetnek, és ettől függően többféle színes- és nehézfémet tartalmazhatnak. Az eldobott vagy rosszul épített lerakókba kerülő szárazelemek tartalma kijuthat a természetbe, ahol szennyezhetik a talajt, a talajvizet és pusztíthatják az élővilágot. Ezeket az eszközöket is gyűjtik az elektronikai boltok, de külön figyelmet fordítanak rájuk a hulladékok szelektív gyűjtésével foglalkozó helyek is.

 1. Használt olaj

A használt sütőolaj a leggyakrabban keletkező veszélyes háztartási hulladékok. Az élővizekbe jutva a felszínen úsznak, ami meggátolja azok oxigénfelvételét, s ezzel megöli a halakat. A talajba kerülve megakadályozzák annak „lélegzését”. A lefolyókba öntött használt étolaj és zsír rontja a szennyvíztisztító rendszerek hatékonyságát. Ezeket a hulladékokat veszélyeshulladék-gyűjtő akciókban lehet leadni, de egyes hulladékudvarokban és benzinkutaknál is átveszik a használt sütőzsiradékokat.

Gyűjtőpont kereső: https://biofilter.hu/gyujtopont-kereso

 1. A tisztítószeres flakonok

A tisztítószeres flakonok a természetbe kerülve ott folytatják, ahol a háztartásokban abbahagyták. A bennük maradt vegyi anyagok pusztítanak mindent, ami az útjukba kerül. Ezért sok szakértő azt ajánlja, hogy ezek helyett eleve használjunk természetes anyagokat, mint amilyen például az ecet. Az FKF szakértőinek álláspontja szerint, ha a tisztítószeres flakonokat vízzel alaposan kiöblítjük, akkor bekerülhetnek a szelektív műanyaggyűjtőkbe. Amennyiben a flakonokban van még veszélyes anyag, az erre szakosodott hulladékudvarokban adhatók le.

 1. Aeroszolos palackok

Az aeroszolos palackok akkor minősülnek veszélyes hulladéknak, ha veszélyes anyagot tartalmaznak. Tipikus példák erre a festékpalackok és tisztító aeroszolok. Ha nincs bennük ilyesmi, akkor bekerülhetnek a háztartási hulladék közé. A legjobb azonban kerülni a használatukat, ugyanis az aeroszolos palackban árult termékeknek általában van alternatívája, aminek flakonja újrahasznosítható.

A veszélyes anyagokat tartalmazó palackokat az erre szakosodott gyűjtőhelyeken lehet leadni.

 1. Festék és barkácsolási segédanyagok

A festékek és barkácsolási segédanyagok, továbbá csomagolásuk teljes joggal sorakoznak fel a veszélyes anyagokat tartalmazó aeroszolos palackok mögé. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek súlyosan károsítják a környezetet. Szelektív gyűjtésük azonban megoldott például az ezeket is átvevő hulladékudvarokban.

 1. Gumiabroncs

A gumiabroncs a veszélyes hulladékok egyik jól ismert eleme. Ezeket nem szabad elégetni, ugyanis rákkeltő anyagok juthatnak így a levegőbe. A használt gumiabroncsokat szintén leadhatjuk az ezzel is foglalkozó hulladékgyűjtőknél. Idén október 1-től a gumiabroncs-hulladék leadása ingyenessé vált, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel szerződött hulladék átvevőhelyek - fémhulladék, papír, gumiabroncs, elem, ólom leadóhelyek - listája és lakossági ösztönző díjak https://mohu.hu/hulladek-atvevohelyek weboldalon találhatóak meg. A lista folyamatosan frissül.

 1. Visszaváltási rendszer 2024. január 1-től – A fogyasztói visszaváltás:

https://mohu.hu/visszavaltasi-rendszer/fogyasztoi-visszavaltas

2024. január elsejétől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül. Ezen palackok egy része többutas, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, aki azt megfelelő előkészítés után újratölti. A palackok nagyobb része azonban egyszer használatos, ún. egyutas palack, mely a fogyasztást követően hulladékká válik, mely megfelelő összegyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhat.

Visszaváltási rendszer

A visszaváltási rendszerben a fogyasztó a 2024. január 1. után forgalomba hozott kötelezően visszaváltási díjas termék után 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárláskor, amit azonban visszakap, ha az üres palackokat visszaváltásra alkalmas állapotban (nem tömörített, olvasható vonalkód) egy gépi vagy kézi visszaváltási pontra visszavisz.

 1. Egyes csomagolóanyagok, mint a műanyag (LDPE fólia, PE/PP kupak) és a papír ill. ösztönződíjai

A MOHU kijelölt telephelyein 2023.11.01-től az egyes műanyag és papír hulladéktípusokra az átvételkor lakossági ösztönződíjakat fizetnek, melyek részletei az alábbi linket érhetők el:

https://mohu.hu/hulladek-atvevohelyek