Örömünnep a Kecskeméti Kisvasúton

hajtányozás Szabadidő

2021.08.16 09:19
szerző: Vasúttörténeti Alapítvány

A tavalyi bugaci rendezvény széles körben közönségsikert okozott, ezért döntöttek a szervezők (Vasúttörténeti Alapítvány és a Kiskunsági Hajtánypálya tagjai) az idei program megszervezése mellett. Meghirdették újból és visszatérően a Kecskeméti Kisvasút Napját és a Hajtánytalálkozót.

2021. augusztus 7-én 10 órára gyülekeztek Bugac állomásra az ország különböző tájegységeiről a többségében különlegesnél is érdekesebb, saját készítésű motoros hajtányok és vontatmányok. Kékesi Márton ötletgazda és egyben mint a már hatósági vizsgával rendelkező vasútüzem-vezető tartotta az eligazítást és ismertetést a projekt jelenlegi állásáról. Hosszas erőfeszítések után, nemsokára olyan fázisába érhet a hajtánypálya projekt, hogy hivatalosan is lehet majd hajtányozni a 2009-ben bezárt Kecskeméti Kisvasút kiskunmajsai vonalán. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövőben lehetőség nyílik majd hajtányok bérlésére és használatára is. A hajtányozás széles körben való elindulásához szükséges még a járműengedélyezés folyamatának egyszerűsítése, több dokumentáció beszerzése, a MÁV-val és az önkormányzatokkal történő egyeztetések.

 

Beszéde után ünnepélyes váltóállítással kigördültek a hajtányok Bugacpusztaháza, valamint Bugac felső, Móricgát irányába. Visszatérésük után utascserékkel indultak Hittanyára, ahol a Lelkigyakorlatos Tábor szervezői ebéddel várták őket. Cserébe a táborozók nagy örömükre ki is próbálhatták a hajtányokon utazást Szank irányában. A hajtányok, köszönhetően a Kiskunsági Nemzeti Park közelségének, gyönyörű, hangulatosnál hangulatosabb helyeken haladtak keresztül. Utazás közben mintha megállt volna az idő, különös nyugalom és ámulat járta át a hajtányok utasait, miközben maguk után hagyták a híres homokbuckás ősborókásokat, szarvasmarha gulyákat, gémeskutakat és az erdőkből előbújó magányos kis tanyákat. Mással össze nem hasonlítható élmény volt a hajtányokon történő robogás a lombkoronás alagutakon keresztül! Ahhoz, hogy ez az élmény megvalósulhasson, sok-sok önkéntes munkára volt szükség a pályatest járhatóvá tételével, a bokrok, fák kivágásával, az útátjárók kitisztásával!

 

Délutánra Bugacon megint szép számban gyűltek össze az érdeklődő vendégek, így szinte estébe hajlóan üzemeltek a járművek. A kézihajtányok is folyamatosan mozogtak az állomás első vágányán, a gyerekek igen ügyesnek bizonyultak az irányításukban, két sportosabb vasutas kolléga pedig egészen Bugac felső állomásig jutott velük! Újra életre kelt tehát Bugac állomás, de nem csak úgy, mint tavaly, hanem a működő váltóknak köszönhetően valódi forgalmat lehetett lebonyolítani.

A várakozási időkben pedig a vendégek egyszerű vendéglátásban is részesülhettek az önkormányzat jóvoltából, valamint megtekinthették a rögtönzött vasúttörténeti kiállításunkat, támogatói jegyeket vásárolhattak és emléklapokat kaphattak. A nap folyamán szerzett élményekről sokat beszélgettünk és reményünket fejeztük ki, hogy jövőre ugyanitt, ugyanekkor ismét nagyszerű élményekben lesz részünk.