Kaland a köbön: Tisza-tó

Tisza-tó Szabadidő

2021.05.17 12:46
szerző: Csohány Domitilla

Hazánk második legnagyobb tava csupa titok, rejtély, egy felfedezésre váró gyöngyszem, ahol egyszerre van lehetőségünk megismerni az érintetlen természetet és az extrém vízi sportokat, ahol elvonulhatunk a nyugalom szigetére, de belevethetjük magunkat a pezsgő, nyári éjszakai életbe is, és ahol jól megfér egymás mellett a szigorúan védett madárrezervátum és az ország legnagyobb vízügyi létesítménye és vízerőműve, a Kiskörei Vízlépcső is. És akkor még nem említettük a horgászparadicsomokat, a tavat teljesen körülölelő kerékpárutat és a gasztronómiai élményeket. 

Az Alföld északi részén mesterségesen kialakított, de azóta egyedülálló ökoszisztémával büszkélkedő (UNESCO világörökség része) Tisza-tó vasúttal is könnyen megközelíthető, így akár egy napra, egy hétvégére vagy egy hétre is elutazhatunk. Látnivaló és program akad bőven, így valószínűleg hosszabb idő eltöltése után is úgy fogjuk érezni, hogy ide még vissza kell jönni! 
 

Vonattal a Tisza-tóra:

A tó északi és déli felén is két-két településen szállhatunk le a vonatról.
Északon a 108-as számú, Füzesabony – Debrecen vonalon érhetjük el Poroszlót és Tiszafüredet, illetve a 103. számú, Karcag–Tiszafüred mellékvonalon Tiszafüredet és Tiszafüred-Gyártelepet. 
Délen az Alföldet átszelő 102-es számú, Kál-Kápolna–Kisújszállás mellélvonalon juthatunk el az alábbi állomásokra: Kisköre, Kisköre-Tiszahíd, Abádszalók. 

Poroszló

A Tisza-tavi Ökocentrum átadása óta kihagyhatatlan helyszín minden környékre látogatónak. Az Ökocentrum hiánypótló, egyedülálló, modern és interaktív, egyszóval fantasztikus. Minimum egész napos program, de kisgyerekkel még így is szelektálni kell majd, annyi élményelem várja a látogatókat. A legtöbben talán az óriás édesvizű akvárium miatt jönnek el ide, amely egész Európában a legnagyobb ilyen létesítmény. Tényleg izgalmas egy tó mélyén „sétálni” és szemezni egy vizával, de ez csak az egyik látványos attrakció. A területen játszva, testközelből ismerhetjük meg a környék növény- és állatvilágát. A 10 hektáros szabadidőparkban vidrák, kormoránok, sőt még pelikánok is várnak, hiszen egykor ezek az óriás madarak is éltek itt. A lurkókat játszóterek sokasága, köztük egy nyáron igen kellemes vízi játszótér is várja, ahol még tutajozni is lehet. 

Hatalmas élmény az Ökocentrum közelében található, vízre épített tanösvény is, a Tisza-tavi Vízi Sétány. (A tanösvény csak a Fűzfa Kikötőből induló csónak-járatokkal közelíthető meg.)
A madárbarátok számára kihagyhatatlan a Tisza-tavi madárrezervátum felkeresése. 
 

Tiszafüred

A régió legnagyobb települése, a Tisza-tó „fővárosa”. A tavat most már teljesen megkerülő kerékpártúra kiinduló állomása lehet (ha nincs saját bringánk, itt bérelhetünk is), de válogathatunk számtalan vízitúra közül is. A strandok mellett itt termálfürdő is működik, sőt a kutyával utazóknak is ide érdemes jönni, hiszen egy szuper kutyastrand is található a településen, a Tisza-tavi Mancsos Pancsoló. Kulturális kitérőnek több alkotóházat – fazekas, bőrműves – is felkereshetünk.
Tiszafüred legnagyobb vonzereje ma már mégis az ökoturizmus, az érintetlen természet felfedezése. Irány tehát a Szabics Kikötő, ahonnan több tanösvényt is bebarangolhatunk. De figyelem! Itt ne egy egyszerű sétát képzeljünk el néhány ismertető táblával. Az Örvényi Pákász Tanösvény vadregényes túrája során először ladikba szállunk, majd egy kötélpályán húzzuk át magunkat egy szigetre. Ezután felhúzzuk a pákász hétmérföldes csizmáját és kipróbálhatjuk a lápon járást. Ha ez is sikerült, készíthetünk nádsípot és gyermeki énünket felidézve sárgolyóval dobhatunk célba. 

A tiszavirágzás, vagyis a kérészek násztánca a világon egyedülálló jelenség, ami ma már csak itt, a Tiszán figyelhető meg. Június második felében az esti órákban milliónyi lárva kel ki a folyó felett, szürke felhőket alkotva. Rövidke, néhány órás életük csak a párkeresésről szól. A látvány pedig egészen elképesztő!


Kisköre

Találóan a Tisza-tó bölcsőjének is szokták nevezni, hiszen 1973-ban itt, a folyó középső szakaszán épült fel az az erőmű, duzzasztómű, a Kiskörei Vízlépcső, ami létrehozta a Tisza-tavat. Célja a tiszai áradások szabályozása és az Alföld megfelelő vízellátása volt. Az évek során azonban legnagyobb mesterséges tavunknak sajátos ökoszisztémája alakult ki, mondhatnánk azt is, a természet hamar visszahódította azt, ami az övé volt, az ősi Tisza-vidéket felidéző ártéri táj alakult itt ki szigetekkel, holtágakkal, zegzugos kanyarulatokkal.
A strandolás mellett mindenképpen érdemes megnézni a lenyűgöző méretekkel büszkélkedő vízlépcsőt, ami három részből áll: duzzasztómű, vízerőmű és hajózsilip. 
S ha már itt vagyunk, járjuk végig a létesítmény legújabb elemét is, a Kiskörei Hallépcsőt. Az ország egyetlen, Európában is legnagyobb hallépcsője néhány éve épült, hogy biztosítsa a halak szabad mozgását a tó és a folyó között, ahol, akár 10 méteres szintkülönbség is lehet.
A hallépcsőt 37 darab 20 cm-es lépcső alkotja, melyeken a halak mindkét irányba szabadon közlekedhetnek.  


Abádszalók

Adrenalin, pörgés és buli – Abádszalók a Tisza-tó élményközpontja. A strandolóknak, a vízi sportok szerelmeseinek és az éjszakai pezsgés vágyóknak itt a helyük! Nappal óriáscsúszdák, vízisí, vízi banán, jet-ski, vízi bob, wakeboard, SUP és vízidodgem, éjszaka pedig koncertek, disco és egy igazi különlegesség, a Led-Zoo. A Szabad Strand területén egy világító állatparkot csodálhatunk meg, ami természetesen a környék élővilágát mutatja be. Megtalálható itt a daru, a tiszavirág (kérész), a kócsag, a búbos vöcsök, a kecsege, a selymes durbincs, a vörösszárnyú keszeg, a jégmadár, a szivárványos ökle és a legendás nagy szürkeharcsa. Az állatok stílszerűen újrahasznosított uszadékfán kaptak helyet, amelyek szerves részei a Tisza-tónak. 
 

Bringázd körbe a tavat!

Tavaly nyáron elkészült a tó körüli kerékpárút utolsó szakasza is, így az most már teljes egészében körbetekerhető. Nagy szükség volt rá, hiszen a Tisza-tó és környéke kedvelt bringás célpont. Amellett, hogy a túra könnyen teljesíthető, útközben gyönyörű természeti jelenségeket figyelhetünk meg. Az igényekhez alkalmazkodva a MÁV-START is bővíti szolgáltatásit a térségben (lásd: … oldal), így vonattal is vihetjük kerékpárunkat. Ebben az esetben, ha Budapestről érkezünk, akkor Tiszafüreden érdemes kezdeni az utat. 

A tó körbetekerésekor két útvonal közül is választhatunk. A rövidebb út, az ún. Kis kör kb. 70 km hosszú, itt Poroszló és Tiszafüred között lehet levágni az utat a 33-as autóúton. A hosszabb út, az ún. Nagy kör 95 km hosszú és teljes hosszában a gépkocsiforgalomtól elválasztva kerüli meg a tavat. Kisgyerekekkel természetesen sok rövid szakaszra bontva válogathatunk a túralehetősége közül. Velük nem szabad kihagyni például Sarud homokos strandját, a Kalandpartot, ahol különleges vízi játszótér vár ifjakat és bátor idősebbeket. 

Csohány Domitilla

Fotók: Csohány Domitilla