Vezérigazgatói látogatás a román CFR vasútvállalatnál

Nemzetközi tárgyalás Hírvonal

2023.06.08 10:56
szerző: MÁV Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

A MÁV-Volán-csoport képviseletében június 7-én Dr. Pafféri Zoltán vezérigazgató látogatást tett a Román Vasutak infrastruktúra kezelőjének (CFR) vezérigazgatójánál, Ion Simu-Alexandrunál. A delegáció tagjaként Dr. Mosóczi László  MÁV-START Zrt. vezérigazgató, Pósalaki László forgalmi igazgató, valamint Kukoda Bernadette nemzetközi kapcsolatok igazgató vettek részt a tárgyaláson.

A találkozó bevezetéseként Sorin Mihai Grindeanu miniszterelnök-helyettes fogadta a magyar delegációt, aki örömét fejezte ki, hogy húsz év után ismét magas szinten folytatódnak a román-magyar vasúti kapcsolatok. A miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen szóba került a határátmenet javítása, a személyszállítási összeköttetés színvonalának emelése és árufuvarozási kérdések, kiemelten az átépítések idején.

A CFR-rel folytatott tárgyaláson a felek áttekintették a Curtici – Lőkösháza – Békéscsaba, valamint a Püspökladány – Biharkeresztes országhatár vasútvonalak vonalkorszerűsítési és átépítési munkálatainak helyzetét, valamint a Curtici – Lőkösháza határátmenetben a nemzetközi tehervonati forgalom- és a vonatok tartózkodási idejének alakulását. Tekintettel arra, hogy a határállomások egymás közti forgalmát segítő hatályban lévő végrehajtási utasítás idejét múlt, a magyar fél megosztotta elképzeléseit és javaslatait a dokumentum megújításával, valamint annak összhangba hozásával az Európai Unió és a szerződő felek államainak jogszabályaival és a pályahálózat működtetők előírásaival. A találkozón a felek megvitatták Magyarország tranzit szerepének erősítését az Ausztria és Románia közötti új vasúti összeköttetések megteremtése érdekében. A kétoldalú kérdések megvitatásán kívül a tárgyalás napirendjén szerepelt a V4 nagysebességű projekt helyzete is.

A találkozó során dr. Pafféri Zoltán bemutatta román kollégáinak az általa vezetett „CER Strukturális Alapok Koalíció” elnevezésű munkacsoportot, amelynek munkájában a tagvállalatok vezérigazgatói vesznek részt, ismertette a jelenlévőkkel a munkacsoport eddigi eredményeit. Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy jövőbeni részvételük a munkacsoportban a közép-kelet-európai érdekek érvényesítése érdekében az uniós források megszerzéséhez nélkülözhetetlen.

ujik