Megújult a Nyugati pályaudvar keresztaluljárója

beruházás Hírvonal

2024.03.28 13:16
szerző: MÁV KIG

Befejeződtek a Nyugati pályaudvar keresztaluljárójának felújítási munkálatai, mostantól az utasok előtt is nyitva áll a peronokhoz vezető, újjáépített átjáró. Az elmúlt hónapokban elvégzett munkálatoknak köszönhetően megújult állomási környezet várja az utasokat a 14-17. vágányokat összekötő keresztaluljáróban, az új, és a múlt hét óta igénybe vehető lifttel pedig akadálymentesen megközelíthető az aluljáró a pályaudvar területéről.

A WestEnd felőli (1-9.) vágányokat a Ceglédi váróval, azaz a 14-17. vágányokkal összekötő keresztaluljáró felújítása két fő részből állt: egyrészt a régi, használaton kívüli peronfelvonó helyére egy új és modern liftet építettek be, ez néhány hete már az utasok rendelkezésére áll. A másik feladat az aluljáró teljes felújítása volt, ami mostanra (március 28.) fejeződött be.

A keresztaluljáró munkálatai 2023 augusztusában kezdődtek, és ősztől teljes lezárás mellett folytatódtak. A felújítás részeként az aluljáróban elvégezték az álmennyezet padlóburkolat teljes cseréjét a lámpatestekkel, új elektromos hálózattal, vízelvezetőkkel együtt, továbbá megújult a falburkolat és az oldalajtók sora a régi lépcsőkkel együtt. A falakon a Nyugati pályaudvar terveinek részletrajzai láthatóak, például a toronyról és a homlokzatról, ezzel is egyedi hangulatot adva a folyosónak. A keresztaluljáróban taktilis sáv, valamint a korlátokon elhelyezett Braille-írás segíti az akadálymentes közlekedést. A munkálatok befejezésével a pénztárkonténerek mellett elhelyezett ideiglenes mosdó is bezárt, és újra megnyílt az aluljáró mosdója is.

A keresztaluljáró felújítását 378,71 millió forintért a Mega-Logistic Zrt, a peronlift cseréjét 131,45 millió forintért a Magyar Építő Zrt. végezte. A létesítmények a MÁV beruházásában, hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió finanszírozásával a Széchenyi 2020 program részeként újultak meg.