Informatikai témában folytatott tárgyalást a MÁV-VOLÁN-csoport a dél-koreai vasúttársasággal

Nemzetközi tárgyalás Hírvonal

2023.11.16 11:55
szerző: MÁV Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

November 13-án Lepsényi István elnök vezetésével a MÁV-VOLÁN-csoport delegációja videokonferencia keretében informatikai témában tartott prezentációt a dél-koreai vasútvállalat részére. Az eseményen a KORAIL IT-szakterületének képviselői vettek részt Won Jong Chul Jövőtervezési és Innovációs stratégiai főigazgató vezetésével.

Első alkalommal került sor online eszmecserére informatikai és innovációs témákban a két vasútvállalat között, amelynek keretében a MÁV és a KORAIL is izgalmas és időszerű témákkal készült. A bilaterális találkozón Lepsényi István köszöntőjében kiemelte, hogy a MÁV üdvözli a két vasúttársaság informatikai szakszolgálata közötti közvetlen kapcsolatfelvételt és a már hatékonyan működő innovációk és jó gyakorlatok bemutatását.

A MÁV-VOLÁN-csoport első prezentációjában Scheffer János, a MÁV infokommunikációs fejlesztési és szolgáltatás-menedzsment vezetője a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeiről és a technológia vasúti környezeti alkalmazásáról beszélt. Előadásában bemutatta a teljes magyar pályahálózat felmérésére szolgáló VIKI3 projektet. Ennek egyik fontos elemével a pálya mentén lévő objektumok a mesterséges intelligencia segítségével ismerhetők fel.

A második előadásban Puskás Bence, a MÁV KFV Kft. vágánydiagnosztikai osztályvezetője a PATER vasúti pályadiagnosztikai szakértői rendszert mutatta be. A döntéssegítő számítógépes rendszer célja, hogy a pályafenntartási szakemberek mindennapi munkájában szükséges elemzési, tervezési feladatokban, karbantartási stratégiák kialakításában támogatást nyújtson. A PATER alapja a mérési és vizsgálati adatok részletes nyilvántartása, egyszerű elérhetősége, színvonalas grafikus megjelenítése és összevethetősége.

A KORAIL bemutatta a big data adatfeldolgozás lehetőségeit a rendellenes jegyfoglalások és a visszatérítési tevékenységek nyomon követésében. A második előadásban az alkalmazottak napi munkáját segítő mobil iroda kialakítását és a távmunkában rejlő lehetőségeket vázolták fel.

Mindkét fél nagyon konstruktívnak és eredményesnek találta az innovatív megoldások és a jó gyakorlatok bemutatását, így a tudásmegosztás az informatika területén folytatódik. A két vasúttársaság megállapodott abban, hogy szorosabbra fűzik a kétoldalú szakmai egyeztetéseket, így a videokonferenciát újabb izgalmas témákkal egy-két hónapon belül ismételten megrendezik.