Almáspite

7

 

Miért is ne? Egy kis szegfűszeg, egy kis méz és máris téliesítettük az örök és alap

finomságot, az almáspitét. Mennyei finomság, isteni illat! Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Hozzávalók:

  • 400 g liszt
  • 200 g vaj
  • 1 csapott ek porcukor
  • 50 ml víz
  • 1 csipet 
  • 3 közepes alma
  • 3 kk fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 1 ek cukor
  • 1 ek méz
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 2 db tojás

 

Elkészítése:

A tésztához a jéghideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, csipet sóval, a porcukorral,

majd hozzáadjuk a tojásokat és a vizet (ha szükséges). Összegyúrjuk. Két nagyobb

golyót formázunk belőle, és betesszük a hűtőbe. Az almát meghámozzuk és apró

kockákra vágjuk, a mézzel és a citromhéjjal kicsit felfőzzük. Levesszük a tűzről

és beleszórjuk a fűszereket, a cukrot, mézet és a citrom levét. A két golyót jól

kinyújtjuk kb. fél mm vastagságira, de egy picit lehet vastagabb is. Először a

piteforma alját borítjuk be a tésztával. Lecsipkedjük a szélét, beleöntjük a felfőzött

fűszerezett almát, majd a másik nagyobb tésztával a piteforma tetejét borítjuk be.

Szintén lecsipkedjük a szélét. A lecsipkedett és kimaradt tészta darabokat

összegyúrjuk, kinyújtjuk és csillag, szív vagy bármilyen alakú formával

kiszaggatjuk. 1 tojást felverünk és megkenjük a tésztát, a formákat is egyenként

és ráragasztom a pite közepére. 180 fokon 25 percig aranybarnára sütjük.

Mondjuk egy gombóc vanília fagyival, forrón isteni ez a sütemény.

A receptet és a fotót köszönjük szépen dr. Balatonyi Dorottyának!