Fűszeres almás-sütőtökös chutney

 

ö

 

Húsokhoz, sültekhez, zöldségekhez igazán különleges ízvilágot

ad ez a fűszeres chutney. Könnyen elkészíthető és

ajándéknak is kiváló.

 

Hozzávalók:

  • 2 kg sütőtök (meghámozva)
  • 1 kg alma
  • 500 g barnacukor
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb fokhagyma
  • 50 g reszelt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 fahéjrúd
  • 1 piros csilipaprika
  • 1 csillagánizs
  • 1 tk borsikafű
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 tk őrölt kardamom
  • 1 ek egész borókabogyó
  • 2-3 tk só (lehet kevesebb is, lehet pótolni utólag)
  • 2 tk örölt kurkuma
  • 80 dkg cukor
  • 3 dl almaecet

 

Elkészítés:

A tököt és a hagymákat megpucoljuk és apró darabokra vágjuk, a fokhagymát

fokhagymanyomón átnyomjuk. Az olajat felhevítjük és hagymát hozzáadjuk,

majd a fűszereket (a kurkuma kivételével) is kicsit megpirítjuk, míg illatozni

nem kezdenek. Ezután a fokhagymát, a sütőtököt és az almát is hozzáadjuk és

addig pároljuk, míg meg nem puhulnak. Ekkor keverjük hozzá a kurkumát és a

cukrot és pár percig hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon. ezután hozzáadjuk az

almaecetet és a sót és 30 percen át forraljuk. Ezután üvegbe töltjük őket

és már készen is van az illatos, finom chutney.