Libasült Hasselback burgonyával

 

3

 

 

Ha nagy a család, érdemes egy egész libát megsütni fő fogásként

az ünnepi asztalra. Látványos és finom receptet hoztunk.

 

 

Hozzávalók:

  • 1 egész liba (kb. 4 kg)
  • 2 kg burgonya
  • 200 g libazsír
  • só, bors, majoranna

 

Elkészítés:

A belül omlós és puha, kívül ropogós libasült elkészítése egyszerűbb, mint

gondolnánk. Fűszer alig kell hozzá, idő viszont annál több. A szobahőmérsékletű

liba nyakrészénél és a faránál vágjuk le a zsíros bőrt, a többi részén pedig

vagdossuk be a húsáig. Ezután kívül belül sózzuk be alaposan és fűszerezzük

kevés majorannával. Tegyük a legmagasabb falú tepsinkbe (mert sok zsírt fog ereszteni),

tegyünk alá és rá bőségesen libazsírt és egy deci vizet, majd fedjük le a tepsit.

Lassú tűzön (160 fok) legalább 3 órán át süssük, közben rendszeresen locsoljuk

meg zsírral. Akkor van kész, ha a combok húsa könnyen leválik a csontról.

Ekkor 200 fokon kb. fél óra alatt pirítsuk ropogósra a bőrét. Közben készítsük

elő a burgonyát. Célszerű egyforma méretű, hosszúkás burgonyákat felhasználni.

Mossuk meg a héját, töröljük szárazra, és vagdossuk be mindegyiket 2 mm-es

szeletekre, de úgy, hogy az alját ne vágjuk át. Ezt egyszerűbb megcsinálni, mint

elsőre tűnik, csupán 2 fakanál kell hozzá. Ezek szára közé tegyük a burgonyát,

és a fakanálig szeljük be. Rakjuk be egy tepsibe a krumplikat, de ne túl szorosan,

hogy legyen helyük kicsit szétnyílni. Locsoljuk meg a liba alól vett zsírral,

majd sózzuk-borsozzuk. Amikor a liba elkészült, lefedve pihentetni kell,

így a helyére mehet a sütőbe a burgonya.

Ha az is megsült, tálalhatjuk az ünnepi főfogást.