Készítsünk focacciát ajándékba!

 

7

 

Szeretteinket egy házi készítésű olasz kenyérrel, focacciával is meglephetjük,

aminek tuti sikere lesz mindenkinél.

 

Olaszországban minden tájegységben más-más focaccia készül. Bár az alapok ugyanazok,

az ízesítésben vannak eltérések. Egy biztos, bármerre is járunk, utánozhatatlanul finomak.

Azonban mi is könnyen elkészíthetjük, akár ajándékba is egyedi focacciánkat!

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl tej
  • kevés cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl víz
  • teáskanál só

 

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott langyos tejben. A lisztet egy nagyobb tálba

tesszük, mehet bele az olaj, a víz (amiben érdemes elkeverni a sót) és az élesztős

tej. Összekeverjük, kicsit átdolgozzuk, majd 1,5 órára meleg helyre tesszük és

kelesztjük. Egy nagyobb tepsibe teszünk sütőpapírt, kicsit meglocsoljuk olívaolajjal,

rátesszük a megkelt tésztát és a megolajozott ujjainkkal elegyengetjük. Megszórhatjuk

paradicsommal, rozmaringgal, fokhagymával vagy ahogyan a képen is látszik,

bármilyen képet alkothatunk ehető növényekből, levelekből, virágokból.

Hagyjuk még fél órát kelni és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.