Malacscsülök sörrel, savanyú káposztával és zsemlegombóccal

 

á

 

A nagy lakomát kedvelőknek hoztunk mára egy cseppet

sem kímélő, de annál inkább mutatós és finom ételt.

 

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db csontos malaccsülök
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 5 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • Sör
  • Só, bors, szerecsendió, petrezselyem

 

Elkészítés:

Jól besózzuk a csülköket, borsozzuk és felöntjük vízzel (több mint a felét lepje el),

így tesszük egy tepsibe.180 fokon egy-másfél órát sütjük, közben a levével és

sörrel locsolgatjuk, megforgatjuk. Ha már kezd leválni a hús a csontról akkor

puha. Miután megsült, az összesült szaftot leszűrjük és félretesszük hűlni.

Tálalás előtt ebben a lében kell melegíteni, majd ropogósra pirítani

grill fokozaton vagy 250 fokon. A káposztához a kockákra aprított szalonnát

lepirítjuk, a  savanyú káposztát megmossuk és felaprítjuk, majd rátesszük

szalonnára. Locsolunk rá a fenti szaftból 1 dl-t. Miután forraltunk rajta

egyet, le is zárjuk alatta a tüzet. A zsemlegombóchoz a száraz zsemlét

1 cm-es szeletekre vágva beletesszük a langyos tejbe, hozzáadjuk a

felvert tojást és elkeverjük. Apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal,

szerecsendióval, opcionálisan apróra vágott májjal keverjük és lazán

összedolgozzuk, majd nagyobb gombócokat formázunk belőle.

Gőz fölött fedő alatt 15 percig gőzöljük.

Tálaláskor az egészet meglocsoljuk a csülök szaftjával.