Barna sörleves

 

4

 

Ez a leves felnőtteknek készül nemcsak a sör alkoholtartalma

miatt, de kesernyés íze okán is.

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 ek vaj
  • 1 szelet zeller
  • 1 fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Kis üveg barnasör (2,5-3,3 dl)
  • 5 dl zöldségalapié vagy fél zöldségleveskocka
  • 2 ek liszt
  • 2dl tejszín
  • só, bors, kakukkfű, szerecsendió
  • tálaláshoz bagett vagy kenyér és reszelt sajt

 

Elkészítés:

A szalonnát felkockázzuk és mialatt kiolvasztjuk a zsírját ropogósra sütjük.

A zellert lereszeljük, apróra vágjuk a hagymát és a szalonnához adjuk

és megdinszteljük. Utána jöhet a fokhagyma átnyomva vagy reszelve,

a kakukkfű és a szerecsendió. Ha szeretjük csípősen, egy kis csilipaprikát

is beledobatunk. Felöntjük a sörrel majd az alap lével (vagy vízzel és

egy fél leveskockával) majd 10 percig főzzük közepes lángon.

Közben a lisztet elkeverjük a tejszínnel és behabarjuk vele a levest,

sózzuk, borsozzuk, forralunk rajta egyet.

A tálaláshoz pirítsuk meg a kenyérszeleteket, dörzsöljük be fokhagymával

és szórjunk rá reszelt sajtot, majd tegyük a grillbe vagy a sütő

grill fokozatára pár percig míg a sajt ráolvad.