Baté mellett volt a nagy HO-HO-HO horgászverseny

Munkatársak Sport

2024.06.12 15:57
szerző: Pál Zoltán

A Pályavasúti Területi Igazgatóság Pécs élenjár az előremutató, közösségformáló és egymás megismerését célzó kezdeményezésekben: 2019 évben indítottuk útjára a „Best of…” mozgalmat, elsőként a főüzemirányítók számára, majd kiterjesztettük a gyékényesi térfőnökökre, végül a szakmai diszpécserekre. Kitűzött célunk az volt, hogy a vonatforgalmat befolyásoló események, hibák, zavarok elhárítási idejét a helyes, körültekintő és időben meghozott döntésekkel csökkentsük, javuljon a menetrendszerűség. 

Az elmúlt években kibővítettük a mozgalmat, kiléptünk a „szakmai” keretek közül és meghirdettük a „Best of Csináld Magad” kézműves versenyt, majd a „Best of Húsvéti Dísz” készítő pályázatot. Idén tovább bővült a repertoár. Meghirdettük az első „Best of Pályavasúti Horgász” versenyt.

A május 25-én megrendezett verseny helyszíne egy magánkézben lévő horgásztó volt Baté községben. Az 5,5 hektár vízfelületű jól halasított horgásztó partja szépen rendben tartott, gondos kezek ápolják mind a tavat, mind környezetét. A tóban szép számmal találhatóak nagy testű halak, pontyok, amurok, a kárász állomány is kiváló.

A pályavasúti terület minden szakmája képviseltette magát a megmérettetésen, összesen 20 horgász regisztrált a versenyre, ami mindenki számára jól indult, hiszen már a sorsoláskor ajándékot kaptak a résztvevők. Botka Viktor kollégánk közbenjárásának köszönhetően Kongo Baits minőségi termékekkel bővült a versengő horgászok csali-tárháza. A sorsolást követően hamar elfoglalta minden horgász a helyét. A 10 órakor kezdődő verseny két 10 fős szektorra oszlott. Többen érkeztek családdal, a ragyogó időben igazi majális hangulat alakult ki a tó partján.

A verseny kezdetét követően hamar érkeztek az első kapások. A tó felső végén a nagyobb testű halak pontyok érkeztek a finomabbnál finomabb csalikra, az alsó szektorban csak kisebb halak keszegek, bodorkák jelentkeztek. Az idő múlásával szinte mindenhol megjelentek a pontyok. Az ügyesebbje szép számmal tudott fogni a csapatokban vonuló halakból. A fogások amúgy is széles és színes palettáját a kifogott Koi pontyok szó szerint tovább színesítették. 

A horgászok a ma leginkább elterjedt úgynevezett „method” módszert részesítették előnyben, úszós készséggel csak néhányan próbáltak szerencsét. A versenyzők a végére melegedtek be igazán, egymás után fogták ki a szebbnél szebb pontyokat. Dobogóra csak 20 kilogrammnál több hal kifogásával lehetett kerülni. A verseny 15 órakor fejeződött be. Mindenki izgatottan várta a mérlegelést, ami alapján eldőlt, hogy hol sikerült végezni a szektorában, illetve az összesített versenyben.

A hivatalos mérlegelést követően Szabó Csaba területi igazgató kihirdette az eredményt.  Első helyezett lett Nagy Gábor rendelkező forgalmi szolgálattevő (állomásfőnökség Siófok) 31,935 kilogramm zsákmánnyal. Az Ő nevéhez fűződik a versenyen kifogott legnagyobb hal (5,940 kilogramm), valamint az egyetlen kifogott Koi aranyhal. Második helyezést ért el Valérián József biztosítóberendezési műszerész kollégánk Fonyódról 27,080 kilogramm teljesítménnyel, míg a harmadik helyet Patkó Péter vonali kocsirendező szerezte meg Kaposvár állomásról 20,540 kilogramm eredménnyel. 

Az eredményhirdetést követően meleg babgulyás várta a résztvevőket és kisérőiket. Az ízletes egytálétel elfogyasztása közben előkerült a horgász berkekben megszokott zrikálás, ugratás, nagyotmondás. Többen kérdezték a győztes Nagy Gábortól, hogy mi volt a három kívánsága a kifogott, majd szabadon engedett aranyhaltól. Gábor csak az egyik kívánságát árulta el: „Küldd az Öregapádat!”. Nem tudjuk, mi a teljes igazság, de nem sokkal később kifogta a verseny legnagyobb halát.