Idén is újra lesznek Retró hétvégék!

retróhétvége retró járművek Rólunk

2024.06.13 16:05
szerző: MÁV-START

Az évek óta töretlen népszerűséggel bíró, hazai és külföldi vasútbarátok, érdeklődők ezreit vonzó retró események sikerei alapján 2024-ben is különleges retró eseménysorozattal készül a MÁV-VOLÁN-csoport. Az idei évben is számos járműsorozat ünnepli kerek évfordulóját. A V63 „Gigant” villamosmozdonyok ötven éve gördültek le a MÁVAG gyártósorairól, míg a magyar InterCity-motorvonatgyártás egyedi járműve, a Samu 30 éves idén. A 424-es „Bivaly” gőzmozdonyok első példánya kereken 100 éve készült el, és állt forgalomba. A személykocsik terén az EuroCity-flotta gerincét nyújtó CAF járműsorozat első járművei lesznek 30 évesek. 

A retró járműflotta több különleges festésű mozdonnyal és személykocsival bővül, melyek az idei események fontos fellépői lesznek,az évfordulós járművek mellett. Az első Magyarországon gyártott Szili, a V43 1008 felújítása a közelmúltban készült el, a mozdony eredeti festését viseli, vele biztosan találkozhatunk az események során, ahogy a klasszikus festést kapó M62 116-al és az M41 2143-as Csörgővel is. 

Az idei szezon két kisebb eseménnyel indul. Június első hétvégéjén (június 1-2) a Gigant mozdonyok évfordulóját ünnepelve egy-egy tucat dél-balatoni InterCity-vonatot Gigantok fognak továbbítani Budapest és a Balaton között. A következő hétvégén, június 8-án a VOLÁNBUSZ hatvani retró eseményéhez a MÁV-START is kapcsolódik, Budapest és Gyöngyös között fog forgalomba állni a Samu motorvonat a tavalyi évhez hasonlóan. 

A már-már tradicionálissá vált balatoni retró hétvégét július 6-án és 7-én rendezzük meg. A nagyszabású eseményen a menetrendszerinti vonatok nagy része a ’70-es és ’80-as évek járműveiből összeállított különleges szerelvénnyel közlekednek. Egy különleges meglepetés vendég is tiszteletet teszi az eseményen: a kor német-magyar fürdősvonatait megidéző, Saxonia Express fog közlekedni különvonatként Berlinből a Balatonra, NDK-s járművekkel és Mitropa étkezőkocsival érkezik, német szervezésű különvonatként. 

A nyári szezon egyik nagy rendezvénye idén Debrecenben és térségében fog megvalósulni, az államalapítás ünnepéhez és a Debreceni Virágkarneválhoz kapcsolódva. Az esemény során a térségi fővonalakon és a mellékvonalakon is várható a különleges járművek megjelenése a menetrendszerinti vonatokban, különvonatokban. Az elmúlt évtizedek alatt hagyományossá vált, kerek évfordulóját ünneplő, Békéscsabán szeptember 21-én és 22-én megrendezésre kerülő XX. Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé programja az idei években a környező vonalakra is kiterjed: a retró mozdonyok a békéscsabai kiállítás mellett menetrendszerinti vonatokban is közlekednek majd. A CAF személykocsik 30. évfordulója kapcsán ősszel közlekedik majd egy egyedi összeállítású InterCity-vonat. 

A retró eseményekhez az Utasellátó is csatlakozik majd: a szerelvényekhez illő retró étkezőkocsikban, bisztrókocsikban biztosít fedélzeti szolgáltatást, a rendszerváltás előtti időket idéző étlappal, kínálattal. 

A MÁV-START és a VOLÁNBUSZ az eseményeket közösen szervezi, így közös programelemek is megvalósulnak majd. A júniusi hatvani Volánbusz nyílt naphoz kapcsolódóan a Samu közlekedik, a balatoni és debreceni nagy eseményekhez kapcsolódóan pedig a vonatokhoz csatlakozva nosztalgia járatokat indít a VOLÁNBUSZ. A flottát ikonikus Ikarus buszok alkotják (pl. a „Faros” Ikarus 66-os busz).  

                                                                                                                      MÁV-START Szolgáltatásfejlesztés