Varsóban ülésezett az OSZZSD Miniszteri Értekezlete

Vasutak Együttműködési Szervezete Hírvonal

2024.06.26 12:43
szerző: MÁV nemzetközi kapcsolatok

Az OSZZSD (Vasutak Együttműködési Szervezete) legfelsőbb irányító és döntéshozó szerve, a tagországok vasúti közlekedéséért felelős tárcáit tömörítő Miniszteri Értekezlet idei, 51. ülését 2024. június 18-20. között rendezték meg Varsóban, az OSZZSD Főbizottságnak otthont adó lengyel fővárosban.  A magyar delegációt dr. Bói Lóránd közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár vezette. 

Az idei Miniszteri Értekezleten, melynek plenáris ülését a Vasutak Együttműködési Szervezet Főbizottságának elnöke, Miroszlav Antonovics vezette le, 22 tagország küldöttsége volt jelen.

A résztvevők megvitatták és jóváhagyták a szervezet 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolót, a Közlekedéspolitikai és Fejlesztés-stratégiai Bizottság, a Fuvarjogi Bizottság, valamint a vasúti fuvarozás területén folytatott szakmai oktatás/képzés kérdéseivel foglalkozó Ideiglenes Munkacsoport 2023. évi munkájának eredményeit. Továbbá jóváhagyták az OSZZSD Főbizottságának 2024. évi végleges és a 2025. évi előzetes költségvetését, valamint a szervezet 2025. évi és azt követő évekre vonatkozó munkaprogramját.

Az értekezlet legfontosabb napirendi pontjaira vonatkozó kérdésekben – az OSZZSD Főbizottság vezetőségében betöltött posztok, valamint a bizottságok elnöki és szakértői tisztségeinek elosztása, – a Miniszteri Értekezlet egyhangúság hiánya miatt idén sem hozott határozatot, a döntéseket ismét elhalasztották a jövő évi Miniszteri Értekezletig.  

A szervezet alapszabálya szerint a székhely kérdése ötévenként kerül a Miniszteri Értekezlet elé. Az idei ülésen az OSZZSD Főbizottság székhelyének a 2025-2029-es időszakra vonatkozó meghatározásával kapcsolatos napirendi pont is vitára adott okot. Annak ellenére, hogy az OSZZSD Főbizottság székhelye a szervezet megalakulás óta Varsó, egyes tagországok beutazási nehézségekre hivatkozva vétózták a székhely meghatározásának öt évre szóló jóváhagyását. Egyhangúság hiánya miatt, valamint kompromisszumos megoldásként a varsói székhelyet a jövő év végéig határozták meg és a kérdést felvették a 2025. évi Miniszteri Értekezlet ülésének napirendjére.