Telt házzal futott be Splitbe az idei első Adria InterCity

nemzetközi utazás Hírvonal

2024.06.18 13:30
szerző: MÁV KIG

A Splitbe közlekedő járatra már most jelentős a foglaltság. A vonat kizárólag fekvő- és hálókocsikkal közlekedik.

Kedden este, június 18-án elindult Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. A szeptember 30-áig közlekedő járatra már most jelentős az érdeklődés. A 2022-ben a Lonley Planet által Európa 10 legszebb vonatútja közé választott Adria IC mindegyik járatának már most nagyon magas a kihasználtsága, augusztus második feléig a fekvőhelyes kocsiknak 85-90, a hálókocsiknak 70 százalék körüli a jelenlegi foglaltságuk. Az elővételi jegyértékesítés tavaszi indulása óta 8300 jegyet vásároltak az utasok, ami a tavalyi 14 ezer jegy több mint felét teszi ki.

A MÁV-START egyik legkedveltebb éjszakai járata hetente háromszor közlekedik, Budapestről kedden, pénteken és vasárnap, Splitből hétfőn, szerdán és szombaton indul. A Keleti pályaudvarról 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, a Dinári-hegységben a tengerszint felett 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, és 9:49-kor érkezik Split központjába az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen is fel lehet szállni, illetve hazafelé le lehet szállni.

Az Adria InterCity Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. A 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, így az utazás nem fárasztó a család, a társaság egyetlen tagja számára sem. A járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben pedig konnektorok is találhatók. A csendes futású kocsikból álló járaton mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szolgáltatást, akár a kedvező ár, akár a minőség a legfontosabb.

Az egész úton nyitva tartó étkezőkocsiban meleg vacsorával és reggelivel, valamint széleskörű italválasztékkal várjuk utasainkat Kiváló helyszín lehet késő esti beszélgetésekre az aludni szándékozó utastársak zavarása nélkül. Reggel a tengerhez közeledve reggelihez terített asztalokkal fogadjuk az utazókat. Étlapunkon változatos reggeli-kínálat található.

A vonat visszafelé Splitből 17:54-kor indul, Budapestre másnap 9:35-re érkezik. A hálókocsiban utazók többféle reggeli menü közül választhatnak, melyet az étkezőkocsiban is elfogyaszthatnak. A kocsik utaskísérőitől a teljes út során ételek és italok vásárolhatók.

Az éjszakai vonatok alapvető szerepet játszanak a nemzetközi városi turizmus, és a nyaralójáratok erősítésében Európában, az utasaik száma évről évre jelentősen nő. Az Adria InterCity hálókocsijában utazó utasok a Keleti pályaudvaron igénybe vehetik a Prémium várót is, ahol díjmentesen fogyaszthatnak harapnivalókat és szendvicseket, továbbá üdítőitalokat, valamint a vonat közlekedési ideje alatt idén is kapható lesz a népszerű Adria-koktél is.

 

További információ a vonatról és a menetrendről a https://www.mavcsoport.hu oldalon találhatók.