Megújult Balatonszéplak felső megállóhely és Balatonfenyves vasútállomás

beruházás Hírvonal

2024.07.03 13:44
szerző: MÁV KIG

Megszépült vasúti megállóhely és állomás várja az utazóközönséget Balatonszéplak felsőn és Balatonfenyvesen. A MÁV tavaly saját forrásból újította fel Balatonmáriafürdő állomást, most pedig európai uniós támogatással az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában épült újjá a két létesítmény a dél-balatoni vonalon. Mindkét helyszínen új illetve felújított állomásépület, rendezett előtér és akadálymentes parkolók fogadják az utasokat, javultak kerékpártárolási lehetőségek és korszerűbb lett az utastájékoztatási rendszer.

A széplaki létesítményt a régi épület elbontása után 600 millió forintos európai uniós forrásból építették fel a megbízott kivitelező cégek. Balatonfenyvesen 1,4 milliárd forintos európai uniós támogatással az új fogadóépület mellett a vágányok megközelítését szolgáló lépcsőkart is építettek, mindkét helyszínen napelemeket, hőszivattyús hűtő-fűtőrendszert telepítettek. Balatonfenyvesen emellett az „A” vágánynál új, 55 centiméter magas peron épült.

Térfigyelő kamerákat helyeztek el, Széplakon 12, Balatonfenyvesen 18 állásos kerékpártárolót, akadálymentes parkolót alakítottak ki, korszerűsítették az utastájékoztató rendszereket, és megújították az állomások környezetében a parkokat.

Szilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója július 3-án a balatonszéplaki állomáson elmondta, hogy 2018-ban több mint húsz balatoni fogadóépület felújítását határozták el, ezek közül most két állomás készült el. A források megléte esetén 2025-től a többi állomást is újjáépítik a déli és az északi parton egyaránt. Beszámolt arról is, hogy májusban minden eddiginél több, 900 ezer vármegye- és országbérletet értékesítettek, havonta átlagosan 800 ezer utas használja utazásra ezt a lehetőségeket. A Balaton déli partján tavaly 3,4 millió utas közlekedett vasúton, ami azt jelenti, hogy a vasút versenyképes a közúttal. Az elmúlt években kialakított menetidő, járatsűrűség és tarifarendszer biztosítja, hogy nyáron sokkal kényelmesebben és gyorsabban el lehet érni a balatoni településeket.