Amikor minden perc számít

életmentés Hírvonal

2024.05.30 14:11
szerző: Volánbusz Kommunikáció

Egyre több autóbusz-állomáson és telephelyen – összesen 17 helyszínen – van lehetőség arra, hogy hirtelen szívmegállás esetén a Volánbusz munkatársai még a mentők megérkezése előtt az életveszélybe került utasok, járókelők, kollégák segítségére siethessenek. Legutóbb Ózd önkormányzata döntött úgy, hogy defibrillátorok kihelyezésével növeli a bajbajutottak túlélési esélyét nyilvános helyszíneken, köztük a városban található, nagy forgalmú autóbuszállomáson is.

Minden perc számít. Újabb defibrillátorokat szereltek fel Ózdon – olvasható az észak-borsodi település honlapján. A négy készülék egyike a városban található autóbusz-állomásra került, így a budapesti Népliget és Stadion állomás, a kaposvári, a pécsi, a győri, a szolnoki, a jászberényi, a karcagi, valamint a gyöngyösi, a hatvani, a salgótarjáni, a miskolci, a kiskunfélegyházi és a szegedi autóbusz-állomás, továbbá a tatabányai és a dorogi műszaki telephely után tavasztól – miután az ott dolgozó kollégák részt vettek az eszköz használatáról szóló oktatáson – az ózdi állomáson is jelentősen nőhet a betegek életben maradási esélye hirtelen szívmegállás esetén. Az eszközöket regisztrálták a Szív City nevű, ingyenesen letölthető applikációban is, amely egy térképen mutatja, hogy Magyarországon pontosan hol találhatók az életmentő készülékek, az érintett helyszínek, szolgáltatók nyitvatartási idejével együtt. A Szív City egyben egy virtuális közösség is: bárki csatlakozhat hozzá, aki késznek érzi magát arra, hogy a közvetlen közelében bekövetkező vészhelyzetben az Országos Mentőszolgálat riasztására már a mentők megérkezése előtt hozzákezdjen az újraélesztéshez. Évente 25 000 ilyen eset történik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7–10 százalékkal csökken. Életbevágó jelentőségű tehát, hogy az újraélesztést minél előbb megkezdjék! 

A defibrillátor magyarul, angolul és németül is ad utasításokat, amelyek követésével bárki hatékonyan és egyszerűen alkalmazhatja az eszközt. Az újraélesztés lépéseiben és a defibrillátorok alkalmazásában az Országos Mentőszolgálat oktatófilmje is segít, ez a https://www.mentok.hu/ha-baj-van/mit-tegyen-mig-megerkezik-a-mento/ oldalon tekinthető meg. Többek között Budapesten, a népligeti állomáson is mentettek már életet egy ilyen készülék segítségével a Volánbusz munkatársai.